PRIZZLES

DANCE BY PRISKA

FOTO GALLERY

Trui gewonnen bij een veiling voor een goed doel en ik helemaal happy

Dansen zit in mijn bloed

Al vanaf dat ik klein ben kan ik mezelf niet inhouden om te dansen, kan niet stil staan, muziek brengt mij in beweging in wel meer dan 100 opzichten. Als ik sta, als ik zit , als ik loop als ik ren, altijd speelt er een deuntje in mijn hoofd. Muziek is de rode draad in mijn leven, brengt mij energie, geeft mij rust, helpt mij inzichten te krijgen, helpt mij emoties te verwerken maar vooral brengt het mij aan het dansen.

En toen was er Zumba

Nooit heb ik een sport of dansopleiding gevolgd. Mijn voeten en lijf flowen met de muziek alsof het mij stuurt naar de volgende stap of move. Elke danser heeft dat denk ik, het je laat je leiden door het ritme, je hoofd denkt niet eens na.

En toen was er Zumba!  Dit is het! Dit is wat het aller aller beste bij mij past. De moves, het gevoel van de bewegingen. Het feestje waar ik elke week vanaf 2008 naartoe mocht gaan. Die blije gezichten en de work-out die je als cadeau erbij kreeg. Ik wist het toen al, ooit wil ik ook instructeur worden. Dit is mijn droom.

De beslissing

Jaren gingen voorbij, heeeeeeeeeeeeel veel lessen gevolgd bij heel veel verschillende instructeurs. Te druk met mijn leven, mijn baan en elk ander excuus ik maar had om niet die stap te zetten naar instructeur. Weet je, je gaat wel een verbintenis aan. Als je les gaat geven, kun je niet zeggen, ik ben moe, heb geen zin, er is iemand jarig of ik heb last van mijn kleine teen, als je les gaat geven ga je een stukje van je “normale”leven zoals je dat kent opgeven. MAAR! Toen was daar eens het moment, mijn eigen vaste Zumba instructeur (Danielle van den Berg – Gaillard) kreeg een andere baan en ze moest haar vaste dinsdag les opgeven. De beslissing was snel genomen. Twee weken later behaalde ik mijn Basic 1 instructor training en was ik officieel Zumba instructor. Ik zou maar enkel die ene les gaan geven, 1 x in de week was meer dan genoeg naast mijn baan van 40 uur. Tot op de dag van vandaag nooit spijt gehad van mijn beslissing.

Werk en Zumba

Toen ik mijn Basic 1 training had behaald wist ik ook al dat ik mijn Zumba Gold licentie wilde behalen. Maar wel pas over een jaartje of 2. Les geven aan ouderen, mensen met een beperking zowel fysiek als psychisch, dat was mijn doel.  In mijn leven heb ik best wat baantjes gehad, o.a 15 jaar in hoe kan het ook anders, muziek winkel (vanLeest)  , gewerkt in de gehandicapten zorg, alpha hulp bij oudere mensen, chauffeur transport, vanwege faillissement moest ik op zoek naar een andere baan.  Ze zochten bij Welzorg een chauffeur als afleveraar mobiele hulpmiddelen. Gaaf, weer terug de zorg wereld in! Ik solliciteerde en werd gelijk die dag aangenomen. Ik werk er nog steeds, heb ontzettend veel geleerd en ik mag wel zeggen, expert in mobiliteit geworden. De laatste 2 jaar ben ik binnen het bedrijf een andere weg in geslagen. De omschakeling van alles wat ik kende van naar helemaal niks van deze markt weten was extreem groot, totaal uit mijn comfortzone, alles moest ik en ben ik nog steeds opnieuw aan het leren. Maar dat past wel bij me, nieuwe dingen leren. Mezelf uit te dagen om mijn wereld te vergroten en daarmee andere mensen te kunnen helpen. Stilstaan hoort niet bij mij, weet je nog?

Parkeerplaatsen vullen met Zumba peeps tot wel 68 personen

Corona

Vanwege  de 1e lockdown mochten we geen les meer binnen geven. De sportscholen gingen dicht. Nou dan gaan we toch naar buiten? Dus stoute schoenen en daar stond ik dan, op een parkeerplaats met muziekbox en microfoon. Gierend van de zenuwen mijn eerste solo outdoor Zumba les te geven. Ik had al mogen proeven aan les geven bij een zorginstelling op verzoek van een sportschool waar ik ook les gaf. www.loesjeladiesfit.nl Onwennig omdat je toch bekeken kon worden, de Boa’s misschien wel zouden ingrijpen, komt er wel iemand opdagen?  Maar het werd een groot succes. Samen met mijn Zumba bestie Danielle stonden we 2 x in de week op de grote parkeerplaats van de Vijfkamplaan in Eindhoven. Tot wel 70 Zumba lovers dansten met ons mee. Ieder op gepaste afstand, soms in de regen en soms op de heetste dag van het jaar. We nodigden anderen instructeurs uit en bouwden onze eigen mini feestjes van een uur! Daar bleef het niet bij, ik wilde nog meer mensen in beweging krijgen.

Balkongym senioren

Het besef dat ouderen niet meer naar buiten mochten, de eenzaamheid, het gemis van contact, geen beweging meer hebben,  zette mij aan wederom die stoute schoenen aan te trekken. Waarom gaan we niet onderaan de balkons beweging aanbieden voor ouderen? Gratis en voor niks, we hebben toch niks te doen en we doen iets goeds in een tijd dat men vraagt om initiatieven mensen op te vrolijken. Danielle verklaarde me (weer) voor gek. Hoe dan? Het blijven benaderen van zorginstellingen en of ik daar mocht komen dansen om mensen in beweging te krijgen werd met open armen ontvangen. Eerst maakte ik de flyers zelf en daarna werd het voor ons gedaan. Samen met Danielle begonnen en voor nog meer plezier gevraagd of Sandra en Bianca ook mee wilden doen. Dreamteam van 4 happy stuiter dans dames in de meest opvallende kleding die we maar uit de kast konden trekken voor extra zichtbaarheid.

Ongelofelijk wat er toen volgde. Op muziek hits uit de jaren ’50 , ’60 en ’70 simpele choreo’s maken en weer feestjes bouwen. Soms met tranen eindigend als je zag wat deed met ouderen kon doen. Zo dankbaar, zo emotioneel dat sommige werden van hetgeen wij voor ze deden. We hebben menig traantje samen weg gepinkt. Dit neemt niemand mij ooit meer  af, memory for life! Corona isn’t all that bad when you can just give….

Geen Zumba maar simpele beweging die zittend gedaan kunnen worden

Zumba for Wheelzz

Alles wat we deden werd geplaatst op Facebook en werd gevolgd. Over de hele wereld want Danielle heeft friends all over the world… Maar ook 1 van haar vriendinnen, Marjan gewoon uit Einhoven , had Danielle benaderd met de vraag? Zou jij of ken jij  iemand die les willen geven aan mijn sport rolstoel groepje. Dat was niks voor Danielle dus zij paste hem door naar mij aangezien dat een van mijn doelen was die ik met Zumba wilde gaan bereiken.  Omdat ik toch al een redelijk druk leven heb kon ik niet ingaan op die vraag. Er kwam een  nieuwe vraag? Kun je dan geen Zumba geven voor mensen in een rolstoel? Tja…. Het moest er  toch ooit van komen. Waarom dan niet nu? Thuis voor de spiegel op een krukje gaan zitten met mijn eigen playlist aan. Nou…. Met wat aanpassingen ging dat verrassend goed! Maar ooooooh wat was het zwaar.

Mijn armen wilde na een paar keer oefenen de lucht niet meer in. Marjan plaatste een bericht op de pagina’s waar zij als roller bekend mee was en er bleek genoeg animo voor te zijn. Genoeg? Ik werd overladen met enthousiaste reacties en de eerste demo lessen ben ik gaan geven eind 2020. En weer heb ik een van mijn doelen bereikt. Zumba for wheelzzz was geboren en ik leef ernaartoe om elke week weer die blije gezichten te zien op het scherm en mensen op mijn manier in beweging te krijgen. Als je vraagt aan mij waar ik gelukkig van wordt…. Guess? Ook deze Zumba familie wordt steeds groter en ik zal blijven groeien en leren en zoeken naar wegen die ik nog niet hebt ontdekt.

Zumba Gold

Als je doet waar je gelukkig van wordt dan leef je, je ontwikkelt jezelf en het geeft je rust en ruimte om nog meer van jezelf te verlangen. Recentelijk heb ik dan ook mijn volgende certificaat behaald. Het stond op mijn verlang lijstje. Een manier van Zumba les geven op een niveau die geschikt is voor elke leeftijd maar vooral gericht is op de oudere generatie. We mogen gerust zeggen de actievere oudere, jong van geest maar het lijf is niet meer altijd in staat te springen en de snelle moves die het gewone Zumba kan hebben te volgen. Je snapt inmiddels wel dat ik ook met deze doelgroep aan de slag wil gaan. Maar nu nog even niet. Ook dat kost tijd om choreo’s te leren, te bedenken en te geven op een manier die voor mij goed voelt om te geven.

Geen Zumba maar simpele beweging die zittend gedaan kunnen worden
Zoveel zorginstellingen wilden ons graag hebben, mooie locaties, hoe gaaf als je daar mag “optreden” en ouderen in beweging mag brengen

Tot slot

Elke Zumba instructeur heeft zijn eigen manier van les geven maar waar we allemaal sterk van overtuigd zijn is dat Zumba mensen samen brengt, goed is voor je geest, je sport met plezier en dat het niet uit maakt hoe je eruit ziet, wie je bent of wat je kan. Zumba is er voor iedereen, dus ook voor jou. Laat je niet leiden door wat je niet kunt maar ga altijd uit van wat je wel kunt. Zumba is voor mij “a way of life” en heeft mij terug gegeven wat ik ooit kwijt was. Dat was mezelf, nu ben ik wie ik ben en dat is prima zo.