PRIZZLES

DANCE BY PRISKA

FOTO GALLERY

Wat is het ZUMBA GOLD®-programma?

 ZUMBA GOLD® is een serie fitnessprogramma’s die specifiek ontworpen zijn om de vrolijke Latin en internationale dansritmes gecreëerd in het oorspronkelijke ZUMBA programma aan te passen voor de actieve oudere volwassene, de beginnende deelnemer en andere bijzondere doelgroepen die aanpassingen vereisen voor succes.

 Dit snelle programma is gecreëerd om de basisbewegingen te benadrukken en is zo makkelijk te volgen dat mensen van elke leeftijd het kunnen doen! Dit bruisende op Latin-stijl geïnspireerde dansfitnessprogramma omvat merengue, salsa, cumbia, buikdans, flamenco en tango. De richtlijnen in deze handleiding zullen deelnemers gegarandeerd een veilige en effectieve workout voor het hele lichaam bieden.

 Het ZUMBA GOLD-programma creëert een gezellige feeststemming. Het is opzwepend, gemakkelijk en effectief. Het is geweldig voor de ‘mind, body and soul’ van de groeiende groep actieve oudere volwassenen.

 Volgens het American College of Sports Medicine (ACSM) zijn de doelstellingen van een trainingsprogramma voor oudere mensen ’de functionele capaciteit voor zelfstandig wonen onderhouden, het risico op hart- en vaatziekten verminderen, de progressie van chronische ziekten vertragen, psychisch welzijn bevorderen en mogelijkheden voor sociale interactie verstrekken.’ (ACSM 2000) (Janot & Kravitz 2006)

Wie zijn de deelnemers aan ZUMBA GOLD?

De deelnemers aan ZUMBA GOLD—oudere actieve volwassenen—zijn niet slechts ingedeeld naar leeftijd. Deze leeftijdsgroep wordt onder meer beschreven als volgt:

 1. Deze mensen worden ouder en zijn misschien niet in staat om een energieke les bij te houden, maar ze zijn nog jong van geest.
 2. Deze deelnemers houden van dansen, en zijn zelfs opgegroeid met de jitterbug, swing, cha cha, hustle, twist, enz. Zij zijn de oorspronkelijke ’feestbeesten’.
 3. Ze zijn op zoek naar een groep met wie ze plezier en sociaal contact kunnen hebben. Velen hebben al echtgenoten en/of vrienden verloren en zijn op zoek naar een sociaal netwerk en ondersteuning.
 4. Deze deelnemers willen het gevoel krijgen dat ze hebben bewogen, zonder pijn te voelen of zich te bezeren.
 5. Deze groep kan medische problemen of fysieke beperkingen hebben die met aanpassingen en begrip benaderd moeten worden.
 6. Een groot deel van deze groep bestaat uit babyboomers.
 7. Ongeacht hun leeftijd vieren deze mensen dat ze leven en ze houden van het leven!

Wie is de ZUMBA GOLD-instructeur?

 De ZUMBA GOLD-instructeur heeft een passie en liefde voor het werken met actieve oudere volwassenen. Deze instructeur beseft dat niet alle senioren eender zijn. Hoewel sommigen in deze leeftijdsgroep kunnen deelnemen aan de basis ZUMBA-les, zullen velen behoefte hebben aan een les die voor hen ontworpen is. Speciale aandacht bij de keuze van beweging, overgangen en intensiteit zijn vooral belangrijk, met betrekking tot de fysiologische, biomechanische en psychologische veranderingen die plaatsvinden met het ouder worden. Sommige ZUMBA GOLD-instructeurs hebben gewerkt met oudere deelnemers en hebben een enorme voldoening ervaren om deze groep te helpen zich sterker, jonger, gelukkiger en gezonder te voelen.

De doelstellingen van het ZUMBA GOLD®-programma zijn:

 • Verbetering van de kwaliteit van leven voor de ZUMBA GOLD-deelnemer
 • Mensen helpen hun functionele vaardigheden te behouden – ADL (activiteiten van het dagelijks leven)
 • ZUMBA GOLD groeps-/danslessen te bieden die geschikt zijn voor de actieve oudere of minder fitte volwassene
 • Choreografie te bieden die veilig en gemakkelijk kan worden gebruikt door de fitnessprofessional voor de ZUMBA GOLD-deelnemer
 • Een leuke en prettige sociale omgeving te bieden
 • De lichamelijke en geestelijke gezondheid van elke deelnemer te verbeteren
 • De deelnemers aanleren om naar hun lichaam te luisteren
 • Een eenvoudig te leren choreografie bieden, waarmee succes is verzekerd
 • Te zorgen voor een veilige en langzame opbouw
 • De deelnemers advies te geven over de juiste fitnessrichtlijnen voor henzelf
 • De belangrijkste onderdelen van fitness, met betrekking tot een vergrijzende bevolking, behandelen
 • Mensen te helpen op een plezierige manier oud te worden

 Daarnaast zijn de ZUMBA GOLD-lessen in een stoel ontworpen om een passende training te bieden voor groepen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking.

De psychologische voordelen van het ZUMBA GOLD®-programma

 • Verbeterd gevoel van eigenwaarde en algemeen welzijn
 • Kwaliteit van leven versterkt en verbeterd
 • Verbeterde ontspanning
 • Verminderde depressie, stress en angstgevoelens
 • Meer mogelijkheden voor sociale interactie
 • Meer kansen om te dansen, te feesten en plezier te hebben!